Низька швидкість роботи через WiFi мережу?

Найбільш поширений на сьогоднішній день стандарт WiFi 802.11n, як пишуть в документації, здатний в ідеальних умовах передати до 300 Мбіт/с, але це просто еталонна теоретична швидкість підключення стандарту N. Реальна ж швидкість завжди буде нижча, так як умови зазвичай далекі від ідеальних. Швидкість передачі даних залежить від якості роутера, відстані, перепон, зашумлення радіоканала, якість клієнтського адаптера, не сумісність пристроїв і т.д.

Причина №1. Всі пристрої підключені по WiFi.
Опис: при одночасному підключенні великої кількості пристроїв, продуктивність WiFi так само може знижуватися в силу того, що всі вони ділять єдину точку обміну. А точка в одну одиницю часу може працювати тільки з одним пристроєм.
Рекомендації: всі стаціонарні пристрої, тобто комп'ютери, ТВ-приставки, ігрові приставки, телевізори з функцією Smart-TV і т.д., рекомендується підключити до роутера кабелем.Для цього можна використовувати наявні в більшості роутерів порти LAN.

Причина №2. Велика кількість WiFi мереж навколо.
Опис: більшість сучасних роутерів працює в одному і тому ж радіодіапазоні 2.4 GHz. При правильних налаштуваннях і дотриманні стандартів у цьому діапазоні може поміститися не більше 3-4 WiFi мереж, які не будуть заважати один-одному. Якщо Ви на своєму ноутбуці або мобільному пристрої бачите більше 3-4 WiFi мереж, значить мережі однозначно заважають один-одному і це позначається в першу чергу на швидкості роботи WiFi.
Рекомендації: за допомогою додаткового ПЗ знайти найбільш вільний діапазон частот і налаштувати Вашу WiFi-зону на роботу в цьому діапазоні. Прикладами такого ПЗ можуть бути безкоштовні програми WiFi Analyzer для Android або Metageek inssider для Windows.

Причина №3. Велика кількість перешкод в WiFi діапазоні.
Опис: діапазон 2.4 GHz є досить зашумлений. В цьому діапазоні працюють деякі побутові прилади, сучасні радіотелефони. Так само в цьому діапазоні працюють різні радіо-гаджети для комп'ютера, такі як радіомишки і радіоклавіатури. Багато моделей радіокерованих іграшок так само використовує цей діапазон. Всі ці пристрої будуть перешкодою для вашої WiFi мережі і це буде позначатися в першу чергу на швидкості її роботи.
Рекомендації: основний метод вирішення проблеми - використання для роботи WiFI діапазону 5GHz.